Cum sa evitam intoxicatiile alimentare?
Intoxicatiile alimentare sunt cauzate de alimente care contin bacterii sau toxine, care sunt substante otravitoare pentru organism. Bacteriile se gasesc pretutindeni in jurul nostru si astfel cazuri usoare de intoxicatie alimentara sunt des intalnite.
Produsele alimentare de provenienta animala, mancarurile crude, legumele nespalate, toate pot contine bacterii care cauzeaza intoxicatii. Alimentele care pot aduce cele mai multe probleme sunt carnea, ouale, laptele. Printre cele mai des intalnite bacterii se numara salmonela, listeria, campylobacter si Escherichia coli (E. coli). De cele mai multe ori intoxicatiile pot fi evitate daca mancarurile sunt pregatite si pastrate in mod corespunzator.
Cum se manifesta intoxicatiile alimentare?
Printre simptomele intoxicatiei alimentare se numara senzatia de voma, crampele, diareea (care poate sa contina sange) si febra.
Uneori simptomele apar la cateva ore dupa ce au fost consumate alimentele necorespunzatoare, dar sunt si cazuri cand intoxicatia se manifesta la cateva zile.
In ce consta interventia medicala?
Medicamentele prescrise in cazul unei intoxicatii alimentare depind de bacteria care se afla la originea bolii. De cele mai multe ori insa nu este nevoie de nici o medicatie.
De asemenea, spitalizarea nu este necesara decat in cazuri grave de dezhidratare ca urmare a vomitatului si a diareei. Ofera-i copilului bolnav cat mai multe lichide sa bea, pentru a evita o asemenea situatie. O alta situatie care necesita spitalizare este prezenta sangelui in materiile fecale.
Cum sa inveti copiii sa se fereasca de intoxicatiile alimentare?
Invata-ti copilul cateva reguli simple privind alimentele, astfel incat sa stie sa se protejeze: