In activitatea mea de psiholog, lucrez atat cu copiii cat si cu familiile acestora. Pentru mine, este imbucurator sa observ ca exista parinti tot mai preocupati in a intelege ce se intampla in mintea copilului lor. Sunt totusi si ingrijorata sa observ ca sunt multe persoane care se tem sa fie parinti, multe persoane care nu au incredere in modul in care joaca acest rol, care cauta raspunsuri in afara lor si a relatiei cu copiii lor. Desi in ziua de astazi copiii au conditii mai bune de trai si exista un numar foarte mare de surse de informatii despre cresterea si dezvoltarea lor, anxietatea parentala este tot mai crescuta. Motivele pentru acest fenomen sunt diverse:
Indemnul preferat pe care il fac parintilor care imi pun intrebari despre copiii lor este: “Fii prezent in relatia cu fiul/fiica ta.” Sigur, te pot ajuta sa intelegi si sa afli informatii despre etapele dezvoltarii psihice ale copilului si la ce sa te astepti in aceste perioade. Iti pot da repere si strategii diverse de comportament. Iti pot oferi suport emotional cand ingrijorarea, panica, tristetea te-au cuprins. Te pot ajuta chiar sa depasesti stilul de crestere pe care l-ai “mostenit” de la parintii tai si de care te temi ca-l vei repeta. Dar in relatie cu piticul tau esti factorul cheie. Il cunosti cel mai bine, esti cea mai importanta persoana din viata lui, cel/cea care are sansa sa-l descopere in unicitatea sa. Sa profiti la maxim de aceasta oportunitate este cel mai important lucru pe care il poti face. Daca esti acolo, il privesti, interactionezi cu el, daca faci tot posibilul sa privesti lumea prin ochii lui, daca esti dispus sa accepti ca intelege mult mai multe decat iti imaginezi si comunici cu el tinand cont de acest aspect, daca ii permiti sa fie diferit de tine, te poti RELAXA. Restul va deveni mult mai usor! Ii vei intelege comportamentele, el se va simti securizat, valorizat, ascultat, relatia dintre voi va fi deschisa si stabila.
Si nu uita: daca nu exista fiinta perfecta, nu exista nici rol pe care o persoana poate sa il indeplineasca perfect. Putem doar tinde spre asa ceva atunci cand suntem in contact si in acord cu noi insine.
Psiholog Oana Mihalcea